tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting aanleggen

Uw tuin heeft waarschijnlijk een terras, planten en bloemen, maar hebt u ook gedacht aan tuinverlichting? Tuinverlichting met een sensor langs het voetpad is erg handig. Andere buitenverlichting zoals (led) grondspots creëren sfeer in uw tuin. U vindt hier meer informatie over het aanleggen van tuinverlichting, led tuinlampen en het gebruik van een elektriciteitskabel. Hebt u hulp nodig bij het aanleggen van uw buitenverlichting? Wij zijn een netwerk van elektriciens in heel Vlaanderen. U vraagt bij ons geheel vrijblijvend offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen.

Aansluiten op 220/230 volt of 12 volt?

U kunt buitenverlichting aansluiten op 220/230 volt (netspanning) of op 12 volt (laagspanning). Een buitenlamp op 220V sluit u direct aan op het stroomnet. Een 220V buitenlamp heeft een hoge lichtintensiteit en is meestal dimbaar. Indien u tuinlampen laat aansluiten op netspanning dan zijn deze erg geschikt als primaire lichtbron. Let er bij het aansluiten van buitenverlichting op 220 volt op dat de grondkabel minstens 50cm in de grond ligt. Veel buitenverlichting is tegenwoordig voorzien van een 12 volt-stekker. Buitenverlichting van 12V is vooral geschikt als sfeerverlichting. De draden voor dit voltage buitenverlichting hoeven niet zo diep onder de grond begraven te worden. De hoeveelheid elektriciteit (12 voltage) voor de buitenverlichting is eenvoudig uit te breiden met een kabelverdeler.

Buitenstopcontact

Het is altijd handig om elektriciteit in uw tuin te hebben, een buitenstopcontact is dan ook geen overbodige luxe. Wanneer u buiten een stopcontact wilt, dan moet u hiervoor een speciaal buitenstopcontact gebruiken. Een buitenstopcontact heeft vaak een klepje en IP-beschermingscode IP44. Dit houdt in dat het stopcontact waterdicht is. Om het buitenstopcontact extra te beschermen is het verstandig om deze, indien mogelijk, onder een afdak te plaatsen. Een buitenstopcontact moet altijd minstens 30cm boven de grond geplaatst worden. Op deze manier is de kans klein dat het stopcontact onder water komt te staan bij een grote regenbui. Als u buiten een stopcontact gaat aansluiten maakt u gebruik van een grondkabel.

Gratis offertes vergelijken


grondkabel aanleggen

Grondkabel aanleggen

Bij het aanleggen van elektriciteit in uw tuin hebt u een elektriciteitskabel nodig. De elektriciteitskabel die u gebruikt voor buiten, in de grond, is de YMvKas kabel. De grondkabel heeft een wapening of omvlechting van metaal. De stalen wapening beschermt u indien u met een schep de kabel raakt. Wanneer dit gebeurt onderbreekt de differentieelschakelaar de stroom zodat u niet onder stroom komt te staan. Een grondkabel moet minimaal 50cm in de grond liggen. Het is niet de bedoeling dat de metalen wapening als aarde wordt gebruikt. Onder de metalen wapening van de grondkabel zit een gevlochten aardscherm die als aarde gebruikt kan worden.

buitenlampen met sensor

Mogelijkheden bij tuinverlichting

U hebt de keuze uit vele verschillende soorten tuinverlichting zoals grondspots, design tuinlampen, led tuinlampen of tuinverlichting met een sensor. Erg praktisch is een buitenlamp met sensor. Door de sensor gaat de buitenlamp aan op het moment dat er iemand passeert. Heel handig wanneer u komt aanlopen en de verlichting bij de garage gaat automatisch aan. Een ander voordeel van tuinverlichting met een sensor is veiligheid. Zodra er een ongewenste bezoeker is wordt hij of zij verlicht dankzij de sensor. Een andere optie is led tuinverlichting. Een led buitenlamp is erg energiezuinig maar geeft toch voldoende licht. Led tuinverlichting en tuinlampen zijn verkrijgbaar in warme en koude kleuren.

Installatie van de tuinverlichting

De installatie van tuinverlichting hoeft niet moeilijk te zijn. Heeft u geen ervaring met elektriciteit? In dat geval is het verstandig om tuinlampen van 12 volt te gebruiken. De installatie van tuinverlichting van 220 volt kan het beste alleen door iemand met ervaring worden gedaan. Het is verstandig om een lichtplan te maken voordat u begint met het aanleggen van tuinverlichting. Op basis van het lichtplan kunt u geultjes graven, draden trekken en boren. Houd er rekening mee dat u bij het leggen van de elektriciteitskabel een geschikte voor buiten gebruikt. Indien u twijfelt over de installatie van buitenverlichting dan is het verstandig om hierover contact op te nemen met een elektricien.

buitenverlichting aanleggen

Tips bij het aanleggen

Gaat u zelf tuinverlichting aanleggen? Wellicht hebt u iets aan deze tips. Een handig alternatief voor een sensor is het gebruik van een timer of afstandsbediening. Hiermee regelt u zelf wanneer de tuinverlichting aangaat. Plaats functionele buitenlampen, maar vergeet de sfeer en accent verlichting niet. Met het aanleggen van sfeer en accent (led) verlichting creëert u leuke effecten in uw tuin. Hebt u nog geen budget voor het aanleggen van tuinverlichting? Laat dan alvast de kabels aanleggen zodat u later niet de tuin nog overhoop moet halen. Buitenverlichting achterin de tuin zorgt ervoor dat de tuin er groter uitziet.

Besparen door offertes te vergelijken

U begrijpt dat het aanleggen van een (led) buitenlamp met sensor vele voordelen met zich meebrengt. Het is in veel gevallen functioneel maar buitenverlichting kan tevens sfeer creëren in uw achter- of voortuin. Hebt u hulp nodig bij het aanleggen van uw buitenverlichting? Bij ons zit u goed! Wij zijn een netwerk van elektriciens in heel Vlaanderen, er zit altijd een vakman bij u in de buurt. Via het offerteformulier vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd voor de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen.